Spring til indhold

Inspirationshistorie

Mit frivillige arbejde har gjort mig klogere på mig selv

Lagt online: 22.04.2022

Kompetencer, erfaringer, virksomhedsnetværk, en ny omgangskreds og et forspring på jobmarkedet – det er nogle af de ting, Kristian har fået ud af at være frivillig i DSE. Her fortæller han om sin vej ind i frivilligt arbejde og de mange muligheder og fordele, der er ved at engagere sig.

Inspirationshistorie

Mit frivillige arbejde har gjort mig klogere på mig selv

Lagt online: 22.04.2022

Kompetencer, erfaringer, virksomhedsnetværk, en ny omgangskreds og et forspring på jobmarkedet – det er nogle af de ting, Kristian har fået ud af at være frivillig i DSE. Her fortæller han om sin vej ind i frivilligt arbejde og de mange muligheder og fordele, der er ved at engagere sig.

Om Kristian Rasmussen

  • Alder: 24 år
  • Uddannelse: Energy technology på AAU i Aalborg
  • Semester: 8. semester
  • Frivilligt arbejde: Formand i DSE Aalborg

Kristian lærte studenterorganisationen DSE at kende, da han havde gået på AAU et års tid, og der kom nogle DSE’ere forbi hans grupperum og fortalte om DSE Messen. Han besluttede sig for at blive del af organisationen og melde sig til at hjælpe med messen. Han fortæller:

”Der var mange goder ved at være med, men jeg ville også gerne bare med til messen for at lære mere om potentielle arbejdspladser i fremtiden”.

Det greb om sig, og han afprøvede sig selv i forskellige roller – bl.a. medkoordinator for Fokusaften, medlem af bestyrelsen, og af salgs- og PR-udvalgene. Og sidst men ikke mindst fik han 2 år senere rollen som koordinator for messen – en opgave, han knoklede med i flere måneder, og som blev en kæmpe succes med 100 deltagende virksomheder og 2.500 deltagende studerende:

”Det er så fedt og tilfredsstillende at bruge så meget tid på messen og se det blive færdiggjort,” fortæller han.

 

Frivilligt arbejde giver en forlomme

For Kristian er det en prioritet at bruge sine kræfter på sit frivillige arbejde. Han arbejder fuldtid hele sommerferien, så han i løbet af studieåret kan fokusere på det.

”Jeg bruger ca. 10 timer om ugen på DSE, men studiet er min førsteprioritet. Jeg får min professionelle dannelse fra universitetet, men min praktiske udvikling får jeg af mit frivillige arbejde, og det er helt uvurderligt. Jeg føler, at jeg springer de første par læringsår af mit arbejdsliv over”.

Mange virksomheder siger, at studerende med frivilligt arbejde har en forlomme. De ser værdien i frivillig erfaring, fordi det siger noget om ens personlighed og evner. Når de ser én med frivillig erfaring, er det altid dén, de indkalder først. Det har jeg hørt fra flere virksomheder.

Kristian Rasmussen

Kristian har lært meget om sig selv ved at have haft så mange forskellige roller og afprøvet sig selv i forskellige opgaver i DSE. Det har gjort ham klogere på sig selv, og hvad han interesserer sig for.

”Gennem DSE har jeg både fundet ud af, at der er ting, jeg er rigtig god til og andre ting, jeg ikke er så god til – fx er jeg god til at have overblik, koordinere og uddelegere og arbejde med logistik. Jeg har lært at håndtere min tid, og jeg har fået mange positive erfaringer med, hvordan man løser opgaver og arbejder med et produkt i alle aspekter. Jeg vil sige, at jeg både har fået meget praktisk erfaring og generel dannelse som person”.

”Jeg ville ikke kunne få det samme ud af udelukkende at gå på universitetet. Man kan hurtigt blive fanget i sin egen boble – men jeg er kommet ud at prøve noget andet. Det er vildt fedt”.

Kompetencer til cv'et og en ny social omgangskreds

Kristian anbefaler varmt at lave frivilligt arbejde – både pga. det faglige og det sociale.

Frivilligt arbejde giver mulighed for at få mange nye kompetencer på cv’et. I DSE kan man fx få afprøvet sine evner inden for projektledelse, design, planlægning, ledelse og markedsføring.

”Vi har fx Adobes designpakke. Jeg prøvede mig frem og googlede en masse, og nu kan jeg lave en flyer til i morgen! Vi har også et edb-udvalg, hvor jeg har snuset lidt til noget af det software, som vi bruger til vores arbejde. Man kan fx prøve at programmere i C#-kode, hvilket er efterspurgte erfaringer. Det er nogle af de muligheder, vi har i DSE. Jeg kunne forestille mig, at det er noget af det samme i andre studenterorganisationer,” fortæller han.

Kristian har været lidt strategisk undervejs, og tænkt over, hvad han kan få ud af det, hvad han kan afprøve, og ikke mindst hvad han kan lære.

”Det er en god mulighed for at afprøve dig selv og dine idéer. Det kan være meget skræmmende at skulle ringe ud til fremmede og fx bestille et banner til 25.000 kr., men det giver erfaring".

Alting er erfaring! Hvis du lærer én slags kodesprog, kan du sikkert også lære noget andet. Hvis du bestiller Kajkager, kan du også bestille glaspartier.

Kristian Rasmussen

Men det sociale er også en vigtig motivation for ham:

”Det giver meget til ens karakter at være frivillig. Især hvis man kæmper lidt med at komme ud, og gerne vil udvikle sine sociale evner. Det er en mulighed for at få en ny omgangskreds, som man ikke ville møde ellers. Der er meget fællesskab – vi drikker en øl sammen i sofaen og ser tv, vi tager fx på zoo-ture og holder bl.a. fester og påskefrokost”.

 

At tage valg, tage sig tid og tage den med ro

Om et år bliver Kristian færdiguddannet. Det er dog ikke noget, han bekymrer sig om. Han har nemlig både kompetencer, erfaring og et stort netværk. Men han forstår godt, at det kan virke uoverskueligt.

”Jeg har stadig ingen anelse om, hvilke virksomheder jeg kunne tænke mig at arbejde for, men det har jeg jo et helt liv til at finde ud af. Ligesom da jeg startede på universitetet. Der vidste jeg heller ikke, om jeg havde valgt rigtigt... Hvilket jeg ikke havde! Jeg startede nemlig på byggeri og anlæg, inden jeg hoppede over på energi".

Der er ikke noget galt i at vælge om – det er modent at indse, at det ikke er det rette for én.

Kristian Rasmussen

”Jeg tror, at mange har alt for travlt med at få deres voksne liv og karriere i gang så tidligt som muligt, selvom man måske ikke er moden nok. Jeg ville i hvert fald slet ikke have været klar til at søge job og starte min karriere uden at have fået den ”dannelse” fra DSE, som jeg har skrabet til mig de sidste 2 år”.

"Jeg kan kun anbefale, at man tager den med ro, og bygger sin karakter ordentligt op, inden man springer ud og låser sig i voksenlivet".

Selv skal han lige have det sidste ud af DSE, inden voksenlivet banker på – både hygge og nørderi i edb-udvalget.

 

Kristians råd til dig:

1.

Vær ikke bange for at bruge ekstra tid på at modne dig selv – fx gennem frivilligt arbejde eller studiejob.

2.

Du gør dig selv en tjeneste, når du tager nogle opgaver, der er udfordringer i.

3.

Det kan altid betale sig at finde noget ekstra udover sit studie, men man skal altid prioritere sit studie og arbejde først.