Inspirationshistorie
Praktik i Sverige inden for bæredygtig transport
Lagt online: 08.03.2018

Inspirationshistorie
Praktik i Sverige inden for bæredygtig transport
Lagt online: 08.03.2018

Inspirationshistorie
Lagt online: 08.03.2018
Inspirationshistorie
Lagt online: 08.03.2018
Om Hanne Collin Eriksen
Jeg fik foreslået virksomheden af min arbejdsplads, hvor jeg var studentermedhjælper og faldt selv over den adskillige gange i søgninger på bæredygtig transport i Sverige. Jeg sendte en uopfordret praktikansøgning via mail til deres studenter-kontaktperson. På Trivectors hjemmeside er der en fane til studerende og praktikanter, som gerne vil arbejde sammen med virksomheden.
Der gik dog 2 måneder fra min første kontakt, til jeg fik godkendt min praktikplads endelig, og min stilling var blevet clearet internt i organisationen.
Trivector var en af de første virksomheder, jeg søgte hos, og det er den eneste konsulentvirksomhed i Sverige, som har en så stor afdeling dedikeret til bæredygtig transport. Jeg søgte også i en del svenske kommuner og havde en del kontakt med forskellige afdelinger i Stockholm Kommune. Jeg valgte Trivector, fordi de fra starten var en af mine førsteprioriteter, da størrelsen på virksomheden og variationen af konsulentopgaver kunne sikre, at jeg fik indblik i mange forskellige transportopgaver. Samtidig er det en virksomhed, som er helt fremme på de nye trends og viden inden for bæredygtig transport. Trivector havde vist interesse i at få mig som praktikant fra starten af, og de var den virksomhed, som først tilbød mig en plads. Derfor blev det dem.
Jeg søgte hos mange forskellige virksomheder i både Norge og i Sverige, da jeg gerne ville arbejde med bæredygtig transport i en ny kontekst, end den vi har i København.
Samtidig ville jeg gerne blive bedre til norsk eller svensk, flytte ud og prøve noget nyt.
Min hovedopgave i praktikken var et selvstændigt studie af, hvordan man planlægger og nytænker parkering i boligbyggeri i Danmark og Sverige, og hvilke effekter det har på bilejerskab og -brug blandt beboerne. Derudover hjalp jeg til med forskellige bestillinger fra kommuner såsom:
Derudover hjalp jeg med både mindre og mere praktiske opgaver såsom at finde relevante kontaktpersoner, sortere i høringssvar fra borgere, forberede materialer til en konference og workshops.
Mit største bidrag var resultaterne af mit selvstændige studie. Det resulterede i et oplæg til et kommunalt netværksmøde i Stockholm om forskellene på parkeringsplanlægning i Danmark og Sverige, og hvilke virkemidler, der er mest effektive til at sænke bilbrug og ejerskab. Det blev også til en artikel om en dansk case i Ørestaden til virksomhedens nyhedsfeed.
Det, der var særligt og anderledes ved at være i praktik i Sverige, var muligheden for at lære sproget bedre at kende og tage ud og se den svenske natur og besøge Skånes byer i weekenderne. Derudover gav praktikken mig mulighed for at arbejde i en anden kontekst og forstå, hvordan man løser udfordringer dér. I Sverige er de langt fremme med at kombinere parkeringsplanlægning og mobility management, så det var spændende at se, hvilke løsninger de arbejder med og se, om man kan overføre til den danske kontekst.
Jeg synes, der var en rigtig god arbejdskultur i virksomheden, hvor der er to pauser, hhv. formiddag og eftermiddag indlagt til ”fika”, hvor alle medarbejderne mødes og drikker en kop kaffe og får knækbrød, og en lang frokostpause. Her bliver der ikke snakket om arbejde, og det giver bedre mulighed for at hygge med sine kollegaer. Det er mit indtryk, at det er sådan i de fleste svenske virksomheder, og det giver en mindre stresset stemning, end hvad man oplever på danske arbejdspladser, synes jeg.
Måden hvorpå man benytter sig af praktikanter. I virksomheden var der ikke ansat studentermedhjælpere, og det betyder også, at man som praktikant nogle gange laver mere praktiske opgaver, end man måske ville på en arbejdsplads i Danmark. På min arbejdsplads var der tre praktikanter i afdelingen, der beskæftigede sig med bæredygtig transport. Der var stadig plads til spændende arbejdsopgaver, men jeg tror, at der er en helt anden kultur for at have praktikanter i Sverige, på godt og ondt.
Jeg har været studentermedhjælper i flere forskellige danske virksomheder også inden for det samme felt som min praktikplads. Sproget er helt klart en forskel, der kan mærkes, og især i starten kan det være svært at hænge med på alle samtalerne og frem for alt at gøre sig forståelig. Derudover synes jeg, at arbejdsstemningen er mindre stresset, og der er mere plads til at tage pauser og snakke med sine kollegaer. Endelig er der en klar forskel på, hvor meget der ryger indenbords til fredagsbaren – svenskere drikker med mere mådehold, så det kan være godt at huske på første gang, man skal til ”after work” på en svensk arbejdsplads.
For det første giver det selvtillid, at man ved, at man kan arbejde professionelt i et helt andet land på trods af sprogbarrierer og en anden kultur. For det andet har jeg fået mere erfaring og lært mere om emner, som jeg ikke havde skænket en tanke før mit praktikophold. For det tredje har det givet mig blod på tanden til at blive bedre til svensk, hvilket kan blive en fordel i min fremtidige karriere. Til sidst håber jeg, at det netværk, jeg har skabt i Sverige, kan hjælpe mig fremover med udveksling af erfaring og viden på en fremtidig arbejdsplads i Danmark.
Jeg har et par stykker:
1.
Hvis du ikke kender meget til det svenske sprog, vil jeg helt sikkert anbefale, at man forbereder sig lidt, før man tager afsted; brug appen duolingo og se svensk tv på STV’s app. Derudover tog jeg et introduktionskursus, som hjalp mig uden om de værste sprogfælder og til at forstå de mest normale udtryk – det kan helt klart anbefales, især hvis praktikken er i Skåne!
2.
Søg i rigtig god tid, da arbejdspladser i Sverige ofte skal igennem en lang og demokratisk proces, før de kan give dig svar på, om du kan komme i praktik hos dem. Jeg begyndte at søge ½ år før og fik først svar på nogle af mine ansøgninger en måned før, praktikken skulle starte.
3.
Sidst og vigtigst: Sørg for at venner og bekendte medbringer øl og rugbrød, når de kommer på besøg.
Jeg vil helt klart anbefale det, og jeg overvejer da også selv at søge job på den anden side af sundet, men vær tydelig omkring hvad du kan, og hvilke opgaver du gerne vil lave for dem, samt hvad du håber at få ud af dit ophold, ellers kan du nemt komme til at udfylde en studentermedhjælpers rolle i stedet.