”Siden vi blev introduceret for CERN i folkeskolens fysiktimer, har jeg altid været nysgerrig på stedet (og nok også al mystikken omkring det), og derfor var det selvfølgelig også et sted, jeg skulle ansøge. Efter nogle snakke frem og tilbage med interesserede vejledere på CERN, fik jeg tilbudt et Technical studentship med fokus på reguleringssystemer til partikelacceleratorerne”.
For Martin var det aldrig et spørgsmål, om han skulle i praktik i udlandet, og med et tilbud om et studentship var Martin ikke et sekund i tvivl: ”Hvor ellers i verden finder man det i den mængde samlet på ét sted, andre steder end på CERN?”.
Helt vilde opgaver i praktikken
Martins praktikopgaver relaterede sig til den nuværende opgraderingsfase, som foregår i CERN, hvor organisationens mål er at opnå endnu højere kollisionsenergier i 2027. Martin skulle stifte nærmere bekendtskab med deres nye lineære accelerator (LINAC4).
Hightech er netop også temaet for den praksiserfaring, som Martin tager med sig fra praktikken:
”Jeg har bl.a. arbejdet med at lave estimatorer og optimere kontrol/regule-ringssystemer til LINAC4-maskinen. Problemet, jeg har arbejdet med, består i at partiklerne allerede i LINAC4-maskinen bevæger sig så hurtigt, at hvis du forsøger at regulere ud fra nogle målinger i cavity’en (der hvor partiklerne accelereres), vil tidsforsinkelsen, inden signalet kommer fra cavity til reguleringscomputeren, kunne gøre hele systemet ustabilt. Estimatoren skal derfor - ud fra nogle tidsmæssigt forsinkede målinger - kunne estimere, hvad der præcist foregår inde i cavity’en. Derfor kan man regulere stabilt ud fra nutide-estimerede målinger i stedet for ustabilt på et vist antal tidsskridt gamle målinger. Dertil har jeg optimeret nogle reguleringsstrategier, så beregningskompleksiteten er mindre og derfor kan reguleres hurtigere, samtidig med at man bibeholder den samme performance”.
Derudover understreger Martin, at det er ”HELT VILDT” rent faktisk at få lov til at arbejde på og videreudvikle acceleratorer på verdens største og mest anerkendte forskningsinstitution: