Krav til et Erasmus+ studieophold
Skal du på studieophold inden for EU/EØS er hovedparten af AAUs samarbejdsaftaler Erasmus+ aftaler. Det betyder, at der er en række særlige betingelser du skal opfylde for at få et legat. Vi har samlet dem her - let og overskueligt.
Supplerende krav til et Erasmus+ studieophold (EU/EØS ophold)
Denne side indeholder alt, hvad der er vigtigt og særligt for et Erasmus+ studieophold, men da et sådant på mange måder ligner alle andre studieophold hos et partneruniversitet, er det vigtigt, at du starter med at læse:
Læs om de særlige betingelser for et Erasmus+ studieophold (EU/EØS)
Erasmus+ programmet er et EU uddannelses- og stipendie program, som henvender sig til alle AAU studerende, der ønsker at tage en integreret del af deres uddannelse ved en europæisk partnerinstitution. Vores samarbejdsaftaler med langt de fleste europæiske partnere er Erasmus+ aftaler.
Aalborg Universitet (AAU) har ansøgt og fået tildelt et Erasmus Charter for Higher Education. Dermed er det muligt for AAU studerende at tage på studieophold i Europa hos en lang række af europæiske partneruniversiteter og tilmed søge et Erasmus+ stipendium.
Denne side indeholder alt, hvad der er særligt for et Erasmus+ studieophold, men da et sådant på mange måder ligner alle andre studieophold hos et partneruniversitet, er det vigtigt, at du starter med at læse:
- Du skal være studerende på Aalborg Universitet (bachelor- eller kandidatniveau)
- Du har gennemført det første år af din uddannelse, når opholdet påbegyndes
- Du skal vælge en Erasmus+ aftale der dække din egen uddannelse
- Studieopholdet skal være en integreret del af din uddannelse og du skal søge om forhåndsmerit hos dit studienævn
- Studieopholdet skal vare mellem 3 - 12 måneder
- Ophold i foråret 2024 eller tidligere: Du skal have udfyldt og underskrevet en 'Erasmus Learning Agreement for Studies' og den skal uploades i Internationalt Kontors online system inden studieopholdet påbegyndes.
- Ophold fra efteråret 2024 og fremadrettet vil 'Erasmus Learning Agreements' være en integreret del af processen for et Erasmus studieophold i Mobility Online
Sådan finder du frem til de Erasmus+ aftaler, der er relevante for dig:
- Aftalen skal være indgået af dit eget studienævn - så husk at søge på din egen uddannelse, når du søger i vores samarbejdsaftaler.
- Når du har fundet et interessant universitet, så klik på aftalen. Nu kan du trykke på ikonet ”i” og få mere information om aftalen.
- Når du har fundet en relevant aftale, søger du pladsen ved at klikke på ansøgningsikonet (papir og pen).
Det er dit eget ansvar at være forsikret under udlandsopholdet. Derfor er det meget vigtigt, at du sætter dig grundigt ind i en række forhold vedrørende forsikring, inden du rejser ud. Især skal du være opmærksom på, om du er dækket i forhold til:
- Sygdom (herunder både fysisk og psykisk sygdom)
- Ansvar (hvis du fx forårsager skade på andres ting)
- Personlige ejendele og bagage
- Ulykkesforsikring (hvis du selv kommer til skade)
Når du rejser ud på et Erasmus+ studieophold er det et krav, at du som minimum medbringer det blå EU-sygesikringskort, der giver dig ret til sygehjælp på samme vilkår som borgerne i det pågældende land.
Det kan fx betyde, at du selv skal betale for lægebesøg, hvis du bliver syg på rejsen. Kortet dækker heller ikke hjemtransport ved sygdom.
Kortet fås ved henvendelse til Borgerservice i din bopælskommune. Du kan også bestille kortet på www.borger.dk
EU-sygesikringsbeviset er ikke en rejseforsikring
Vær opmærksom på, at EU-sygesikringskortet ikke erstatter en normal rejseforsikring og heller ikke dækker hjemtransport ved sygdom. Derfor er det en god ide at tegne en privat forsikring. Start med at undersøge hos dit nuværende forsikringsselskab, hvordan du er dækket under et studieophold i udlandet.
Du kan også gøre brug af nedenstående liste over forsikringer for studerende, der rejser til udlandet:
www.dr-walter.com
http://global.ihi.com
www.aonstudentinsurance.com
www.studenterforsikring.dk
www.caremed-travelinsurance.com
Erasmus studerende får tilbud om at gennemføre en online sprogtest for at vurdere dit sprogniveau forud for et studieophold i udlandet.
Sådan tager du sprogtesten
Du får et link til testen i dit workflow i Mobility Online, når muligheden åbner. Testen tager 40-50 minutter at gennemføre, og omhandler bl.a. grammatik, ordforråd og forståelse. Der er 70 spørgsmål i alt.
Testen kan tages af alle studerende, der skal undervises på stort set alle europæiske sprog.
Testens resultat har ikke indflydelse på, hvorvidt du kan komme af sted på dit ophold. Testen tjener udelukkende det formål, at EU/Erasmus+ programmet ønsker at understøtte studerendes mulighed for at udvikle sine sproglige kompetencer. Resultatet sendes ikke til dit udenlandske universitet.
Der er også tilbud om gratis online sprogkursus, som du løbende kan tilgå under hele dit udlandsophold.
Det er også muligt at følge et kursus på et andet sprog end det du er testet i. Det kunne jo være at du skal til Holland på studieophold og skal modtage undervisning på engelsk, men at du gerne ville stifte bekendtskab med det hollandske sprog.
Kurset er et tilbud, og det er ikke obligatorisk at følge.
En Erasmus Learning Agreement (DLA) er en digital aftale mellem dig som studerende, dit studie på AAU samt dit værtsuniversitet. I aftalen specificeres, hvilke fag/kurser du skal følge på dit Erasmus udvekslingssemester. Aftalen udfyldes og underskrives digitalt via Mobility Online.
En udfyldt og godkendt DLA er obligatorisk for Erasmus studerende, og fungerer også som dokumentation i forhold til et Erasmus legat.
For ophold I efteråret 2024 og fremadrettet:
Din Erasmus+ Learning Agreement bliver en integreret del af dit workflow i Mobility Online, og det åbner automatisk, når tiden er inde til den del af processen.
For ophold i foråret 2024 og tidligere:
I tilfælde af spørgsmål omkring Erasmus Learning Agreement skal du skrive til Trine Østergaard Vaagholt, trn@adm.aau.dk.
OBS! Husk at du skal søge en officiel forhåndsmerit hos dit studienævn – en udfyldt Erasmus Learning Agreement kan ikke erstatte en forhåndsmerit fra dit studienævn.
Hvis du har spørgsmål til din digitale Learning Agreement
Hvis du har spørgsmål til din DLA, er du velkommen til at rette henvendelse til:
- Trine Østergaard Vaagholt, International Koordinator, trn@adm.aau.dk
Når du søger et Erasmus+ studieophold kan du søge et Erasmus+ legat (forudsat at du søger inden den anbefalede frist som er 1. marts for efterårssemestret og 1. november for forårssemestret). ). Dette gøres i ansøgningsformularen, når du ansøger om en Erasmus udvekslingsplads.
Du kan stadig komme i betragtning til et legat efter den anbefalede frist, såfremt der stadig er midler til rådighed.
Fewer Opportunities top-up
I Erasmus+ programmet kan en bestemt gruppe studerende få tildelt ekstra Erasmus+ stipendium – et Fewer Opportunities top-up. Dette top-up er på Euro 250 pr. 30 dage opholdet varer. For berettigede studerende lægges dette top-up oven i det ordinære Erasmus+ stipendium.
Kategorier indenfor Fewer opportunities
- Studerende med funktionsnedsættelser, kroniske eller behandlingskrævende lidelser (gælder både psykiske og fysiske lidelser)
- Studerende med borgerligt ombud eller indkaldte til tjeneste i Reserven (selve det borgerlige ombud eller tjeneste i Reserven skal kræve fremmøde i Danmark i samme periode som den studerendes Erasmus+-ophold)
- Forsørgere eller ressourcepersoner. Det kan være forældre, adoptivforældre, forsørger for et sygt familiemedlem, mentor eller støtteperson. Det er ikke et krav, at børn tages med på Erasmus+-opholdet
Mere information og ansøgning
Læs mere på Styrelsen for Videregående Uddannelsers hjemmeside eller kontakt Erasmus+ koordinator Sara K. Engstrøm ske@adm.aau.dk for at søge Fewer Opportunities top-up eller i tilfælde af eventuelle spørgsmål.
Overstiger dine udgifter Fewer opportunities top-up?
Hvis dine udgifter, som skyldes dit særlige behov, overstiger Euro 250,- pr. 30 dage opholdet varer, så kan du eventuelt søge flere midler gennem Inclusion Support. Du kan læse om Inclusion support nedenfor.
Inclusion Support
Der er mulighed for at søge et ekstra tilskud til Erasmus aktiviteter for studerende med fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse, eller andre sundhedsmæssige tilstande, som gør at deltagelse i et Erasmus ophold ikke er muligt uden ekstra økonomisk støtte.
Vær opmærksom på, at behovet skal kunne dokumenteres, fx ved at du er berettiget til SU handicaptillæg eller ved en lægeerklæring.
Eksempler på øgede udgifter forbundet med særlige behov:
- Særlig transport (der kan f.eks. være behov for taxa/special transport i stedet for offentlig/kollektiv transport)
- Tilpasset bolig (her kan du søge om differencen/prisforskellen på almindelig studiebolig og f.eks. særlig handicapbolig eller eneværelse)
- Lægebehandling, fysioterapi og lignende
Bemærk, det skal være udgifter som er ekstraordinære i forbindelse med studieopholdet i udlandet og det skal være udgifter som du ikke får dækket på anden vis.
Hvis du er tildelt Fewer opportunities top-up, skal det være udgifter der overstiger de 250 Euro pr måned.
Mere information og ansøgning
Læs mere på Styrelsen for Videregående Uddannelsers hjemmeside eller kontakt Erasmus+ koordinator Sara K. Engstrøm ske@adm.aau.dk for ansøge om Inclusion Support eller tilfælde af eventuelle spørgsmål.
BEMÆRK
Der er ingen garanti for at få Erasmus+ Inclusion Support. Ansøgningen indsendes af Aalborg Universitet til Styrelsen for Uddannelse og Forskning (det nationale Erasmus+ agentur), som vil vurdere ansøgningen og afgøre tilskuddet.
Behandlingstiden er typisk 3-6 uger.
For ophold i foråret 2024 eller tidligere:
Når dit studieophold lakker mod enden er der en række ting som du skal huske at gøre:
- Få underskrevet 'Certificate of Attendance' af partneruniversitet. Det er langt det letteste at få den underskrevet inden du rejser hjem.
- Besvare evalueringsspørgeskemaet Erasmus Participant Report, som sendes til dig fra Erasmus+ programmet - link sendes til din AAU mail.
- Aflevere dit eksamensbevis fra det udenlandske universitet - både til din sekretær, så du kan få den endelige merit samt til Internationalt Kontor.
Både Learning Agreement og eksamensbevis skal uploades i Internationalt Kontors online system
NB! Hvis du har modtaget et Erasmus+ legat og undlader at gøre en eller flere at disse punkter, så risikerer du at skulle tilbagebetale dit Erasmus+ legat.
Få en snak med en vejleder fra Internationalt Kontor
Alle AAU studerende kan få vejledning om udlandsophold under studiet. Du er måske i tvivl om, hvad der giver mening i forhold til dine studier, hvornår du kan rejse ud og hvordan du skal gribe det an?
Måske er du også i tvivl, om det er noget for lige præcis dig?
Book en vejledningssamtale, skriv eller ring til os så hjælper vi dig.
Kontakt Internationalt Kontor
Hvis du ønsker en vejledningssamtale skal du booke den på forhånd . Hvis du har et hurtigt spørgsmål eller spørgsmål til din ansøgning er du også velkommen til at ringe eller sende en email.
Find e-mail adresse og telefonnummer her
Kontoret er i udgangspunktet bemandet mandag, tirsdag, torsdag 9-15, fredag 9-14.
For at sikre dig den bedste vejledning anbefaler vi, at du booker en samtale. Hvis du foretrækker at sende en mail bedes du angive om du ønsker information om studie- eller projektorienterede forløb (praktik) samt om du ønsker at rejse udenfor eller inden for EU/EØS.
Fælles mail: outgoing-student@adm.aau.dk.
Trine Østergaard Vaagholt (studieophold)
Tlf.: 9940 9656
Mail: outgoing-student@adm.aau.dk / trn@adm.aau.dk
Gitte Nørgaard Jensen (projektorienterede forløb)
Tlf.: 9940 7501
Mail: outgoing-student@adm.aau.dk / gij@adm.aau.dk
Kenneth Kiel Jensen (studieophold)
Tlf.: 9940 9650
Mail: outgoing-student@adm.aau.dk /kkjen@adm.aau.dk
Gitte Nørgaard Jensen (projektorienterede forløb)
Tlf.: 9940 7501
Mail:outgoing-student@adm.aau.dk / gij@adm.aau.dk