Udlandsstipendium
Udlandsstipendium
Hvis du vil tage et studieophold i udlandet kan du søge om udlandsstipendium og eventuelt udlandsstudielån. Du kan søge om at få udlandsstipendium i op til to år.
Gennem udlandsstipendieordningen kan studerende med ret til dansk SU få tilskud til at betale studieafgift (tuition fee) i udlandet.
Det er vigtigt at være opmærksom på, at udlandsstipendiet i de fleste tilfælde kun dækker en del af studieafgiften, og at du selv skal finansiere differencen enten ved egne midler eller via udlandsstudielånet.
Som hovedprincip dækker udlandsstipendiet og udlandsstudielånet de afgifter, eksempelvis studieafgift, optagelsesafgift og ansøgningsafgift, som er gratis for danske studerende og/eller EU/EØS-borgere i Danmark.
Uddannelses- og Forskningsstyrelsen har udarbejdet en vejledende liste, der ikke er en endegyldig facitliste, idet afgifter kan have forskellig betydning afhængigt af uddannelse eller uddannelsessted. Udlandsstipendiet og udlandsstudielånet kan ikke bruges til at dække andre udgifter.
Udlandsstipendiet har forskellige takster, alt efter hvilke fag du skal læse i udlandet. Taksterne fastsættes i Finansloven og kan derfor variere lidt fra år til år. Udlandsstipendiets størrelse afhænger af hvilke fag, du skal læse i udlandet, hvor mange ECTS du har fået forhåndsgodkendt, og hvor meget du skal betale i studieafgift på dit værtsuniversitet i udlandet.
For at få udlandsstipendium og udlandsstudielån til studieophold i udlandet skal du:
- Have ret til SU. Det vil sige, at du skal opfylde de generelle betingelser for at få SU, også selvom du ikke ønsker at modtage SU.
- Have mindst 1 SU-klip/slutlånsrate, når du begynder på studieopholdet.
- Studieopholdet skal være fuldt meritgivende.
- Være optaget på en udenlandsk uddannelse, hvor der skal betales studieafgift til det udenlandske uddannelsessted.
- Overholde ansøgningsfristen.
Meritgivende summerschool / winterschool: Du har også mulighed for at komme på summerschool eller winterschool med udlandsstipendiet.
Vær opmærksom på, at der er forskellige regler for henholdsvis studieophold og hele uddannelser på kandidatniveau.
Hvis du ønsker at rejse ud på et studieophold eller tage en hel kandidatuddannelse i udlandet uden for Aalborg Universitets samarbejdsaftaler, kan du søge om et udlandsstipendium og få dækket studieafgiften helt eller delvist.
Hvis du ønsker at søge om udlandsstipendium til et meritgivende studieophold, skal du udfylde nedenstående ansøgningsskema, som vil blive behandlet af SU-kontoret på AAU.
Bemærk ! Send først din ansøgning, når du har al dokumentation
Vedlæg følgende bilag
Forhåndsgodkendelse af de fag du skal læse i udlandet samt fagbeskrivelser
Optagelsesbrev
Dokumentation fra det udenlandske universitet, hvoraf det skal fremgå, hvor meget du skal betale i studieafgift
Kvittering, hvis du allerede har betalt studieafgiften på ansøgningstidspunktet. Betaler du senere kan kvitteringen eftersendes
Send ansøgningen og bilagene i en mail til SU-kontoret på AAU.
Ansøgningsskema til udlandsstipendium
Læs mere om ansøgning af udlandsstipendium til hele kandidatuddannelser på SU.dk
Frister
- Du skal senest have ansøgt om udlandsstipendium og eventuelt udlandsstudielån den sidste dag i den periode, du søger udlandsstipendium til
- Du kan tidligst søge om udlandsstipendiet 12 måneder før dit studieophold starter
- Udlandsstipendiet udbetales tidligst 3 måneder før studieopholdets start
Vi udbetaler dit udlandsstipendium og udlandsstudielån til din NemKonto i et dansk pengeinstitut.
Udlandsstipendium
Udlandsstipendiet udbetales tidligst 3 måneder før studieopholdets start. Udlandsstipendiet kan højst udbetales for et år ad gangen.
Taksterne fastsættes i Finansloven og kan derfor variere lidt fra år til år. Ansøgninger, hvor studieopholdet begynder i starten af året, kan derfor først behandles når de nye takster er fastsat. Det betyder, at udbetaling først kan ske i det nye år og ikke op til 3 måneder før studieopholdets start.
Udlandsstipendiet er skattefrit.
Udlandsstudielån
Tildelingen af udlandsstudielån er afhængig af, hvad du tildeles i udlandsstipendium, da det beløb du kan låne, er differencen mellem den faktiske studieafgift til det udenlandske uddannelsessted og det beløb, du er tildelt i udlandsstipendium.
Det betyder, at vi først kan beregne, hvad du kan låne, når vi kender beløbet, du er tildelt i udlandsstipendium.
Udlandsstudielånet skal betales tilbage som et almindeligt SU-lån.
Du har også mulighed for at søge stipendium og legat til dit udlandsophold via Internationalt Kontor.
Besøg internationalt kontors hjemmeside
Dansk Studiefond uddeler legater til studerende i udlandet til hjælp til betaling af undervisningsafgiften.
Læs mere om legatet og betingelserne for at komme i betragtning her
Ofte stillede spørgsmål om Udlandsstipendium
Udlandsstipendiet tildeles ud fra de fag, der følges på det udenlandske universitet, vi ser ikke på hvad der læses i Danmark. Vi kan derfor ikke oplyse størrelsen på dit stipendie uden vi kender de fag, du skal følge på det udenlandske universitet.
Du kan få udlandsstipendium hvis du opfylder betingelserne. Udlandsstipendiet gives for de antal ECTS, du får forhåndsgodkendt.
Du kan søge udlandsstipendium til ophold på summerschool eller winterschool, hvis opholdet er en del af et studieophold dit studienævn har godkendt. Derudover skal du opfylde de øvrige betingelser.
Udlandsstipendiet er skattefrit.
Du kan fortsat modtage SU under udlandsopholdet, såfremt du opfylder de generelle betingelser. Du skal registrere, at du er på udlandsophold på minSU - > Ret din SU - > Oplys særlige bopælsforhold.