Spring til indhold

AI i job- og praktiksøgning

Generativ AI kan være en hjælpende hånd til mange ting - fx jobsøgning og kompetenceafklaring. Hvordan kan du gå til det, og hvad er faldgruberne? Du finder her gode råd og konkrete eksempler - fra idéer, prompts og værktøjer til betydningen af mennesket i processen.

Photo: Shughinth Manogarathaas

AI i job- og praktiksøgning

Generativ AI kan være en hjælpende hånd til mange ting - fx jobsøgning og kompetenceafklaring. Hvordan kan du gå til det, og hvad er faldgruberne? Du finder her gode råd og konkrete eksempler - fra idéer, prompts og værktøjer til betydningen af mennesket i processen.

Photo: Shughinth Manogarathaas

Du er nødt til at hjælpe maskinen

Skil dig ud. Det er et af vigtigste råd, når du laver cv og ansøgning, og når du i det hele taget tager kontakt til en potentiel samarbejdspartner. Dit materiale og din tilgang bør være personlig og tilpasset til virksomheden. Derfor kan generativ AI ikke stå alene.

Du kan sagtens bruge generativ AI konstruktivt i processen. Du skal blot være opmærksom på at bruge det med kritisk refleksion. AI’ens output er generelt, så du er nødt til selv at komme på banen og fx fortælle om dig og din profil, når du fx søger job.

Kilde: Ballisagers rekrutteringsanalyse 2023

Hvordan siger virksomhederne til AI?

25%

af virksomheder med mere end 10 ansatte bruger kunstig intelligens i dagligdagen.

97 %

bruger ikke AI til screening i rekrutteringsproces

78 %

maner til intet eller moderat brug af AI i ansøgningen

Guide

Den gode prompt

Når du arbejder med generativ AI, har det stor betydning, hvordan du interagerer med værktøjet (også kaldet prompting). Systemet er ikke klogere end det, du klæder det på til at være. Jo bedre input du giver det, jo bedre output kan du forvente.

Strategier for prompting

Undgå ‘zero-shot prompting’: Forvent ikke , at du med ét simpelt og kort spørgsmål eller kommando kan få et brugbart svar. Ofte kræver det en “dialog” i en iterativ proces, før du får styret systemet i retning af et svar, der passer til det, du vil bruge det til.

AI som digital vejleder

Forestil dig, at du skal bede din projektvejleder om input. Den mail, du sender, er ikke kun et kort spørgsmål, men indeholder informationer om, hvorfor du spørger, hvad du skal bruge det til, hvad du måske allerede har prøvet osv. Du skal klæde din vejleder på for at kunne hjælpe dig - det samme gælder en generativ AI.

5 trin til den gode prompt

Hvilken AI skal jeg vælge?

Der findes mange forskellige værktøjer, der bruger generativ AI til forskellige formål. Nogle af de mest populære generelle værktøjer er ChatGPT (OpenAI), Copilot (Microsoft), Gemini (Google), Llama (Meta) og Claude (Anthropic).

Forskel på værktøjer

Nogle kan du kun bruge i specifikke lande, nogle har betalte og gratis versioner (med stor forskel), nogle beror på viden fra deres databaser, mens andre også kan finde viden online osv. Vær opmærksom på, hvad det er bygget til og vilkårene for anvendelsen.

Copilot på AAU

Som studerende på AAU har du med dit AAU-login adgang til Copilot Enterprise fra Microsoft, hvor dine data er beskyttet, og din historik (hverken spørgsmål eller svar) ikke gemmes eller risikerer at blive brugt til andre formål. En af fordelene ved Copilot er, at den giver dig en række internetkilder til, hvorfor den foreslår, som den gør, så du lettere kan at tjekke op på kvaliteten og relevansen af svaret.

Læs mere om Copilot på AAU.

6 konkrete eksempler

Sådan kan du bruge AI til din karriere

Herunder finder du 6 eksempler på, hvordan du kan bruge AI til fx kompetenceafklaring, jobsøgning og at finde mulige karriereveje. Eksemplerne er lavet med udgangspunkt i Copilot. De er udpenslet med prompts, svar og en udpensling af det arbejde, maskinen ikke kan gøre for dig.

Analyse af jobopslag

Få inspiration til, hvordan du kan afkode et  jobopslag med fokus på opslagets kompetenceprofil. Det vil hjælpe dig med at kunne udarbejde et mere relevant cv og ansøgning til stillingen.

Idéer til kompetenceprofil og muligheder

Lær, hvordan du kan bruge generativ AI til at få inspiration til, hvordan du kan sætte ord på dine kompetencer og finde relevante muligheder for samarbejde og job.

Feedback på jobansøgning

Se et eksempel på, hvordan du med den rette prompt kan få generativ AI til at give dig brugbar feedback på din jobansøgning.

Relevansen af projekt eller speciale

Det kan være svært at se en kobling imellem det projekt, man har lavet, og hvordan det kan bruges til noget uden for universitetet. Se, hvordan AI kan hjælpe med netop det.

Træning af jobsamtale

Det kan være svært at forestille sig, hvordan en jobsamtale kan udspille sig, og hvilke spørgsmål virksomheden kan finde på at stille. AI kan ikke svare på det hele, men med den rigtige prompt kan du bruge den til at træne og være bedre forberedt.

AI som sparringspartner

Generativ AI kan ikke kun bruges til at generere svar på dine spørgsmål; den kan også bruges til at kvalificere og udfordre din tænkning med spørgsmål, der får dig til at reflektere. Lær, hvordan du kan bruge AI på denne måde.

Forfattere til siden

Denne side er udarbejdet af AAU Karriere i samarbejde med Copilot Enterprise.