Spring til indhold

Inspirationshistorie

Stort ansvar, kreativitet og tværfaglighed - også som offentlig ansat

Lagt online: 23.05.2018

For Asta betød det umiddelbart ikke så meget, om hun skulle arbejde i den private eller i den offentlige sektor. Det vigtigste for hende var at komme tilbage til sin hjemegn. Hun begyndte sin karriere med en projektansættelse i et privat firma, og derefter fik hun sit nuværende job som byplanlægger hos Thisted Kommune.

Inspirationshistorie

Stort ansvar, kreativitet og tværfaglighed - også som offentlig ansat

Lagt online: 23.05.2018

For Asta betød det umiddelbart ikke så meget, om hun skulle arbejde i den private eller i den offentlige sektor. Det vigtigste for hende var at komme tilbage til sin hjemegn. Hun begyndte sin karriere med en projektansættelse i et privat firma, og derefter fik hun sit nuværende job som byplanlægger hos Thisted Kommune.

Om Asta Kronborg Trillingsgaard

  • Alder: 28 år
  • Uddannelse: Arkitektur & Design på AAU i Aalborg
  • Dimmittendår: 2016
  • Job: Byplanlægger hos Thisted Kommune

Fokus på kroner og ører

Selvom Asta ikke havde lagt sig fast på, om hun ville arbejde i det private eller i det offentlige, var hendes første mange ansøgninger efter dimissionen rettet mod private firmaer. En af dem førte til en 8 måneders projektansættelse som skitserende arkitekt i et mindre arkitekt- og ingeniørfirma. Jobbet var spændende, men Asta så også nogle ulemper ved det:

”Alt ens arbejde blev opgjort i kroner og ører, så som ansat i det private skal man have nogle års erfaring, før man får tildelt ansvar og muligheden for at arbejde tværfagligt”.

 

Afklaring via netværk

Da Astas projektansættelse udløb, overvejede hun, hvad hun så skulle. Hun havde en idé om, at ansættelse i det offentlige ville betyde kedeligt og administrativt arbejde, men hun valgte alligevel at forhøre sig hos tidligere studiekammerater, der havde fået job i den offentlige sektor:

Jeg søgte oplysninger om arbejdsgang og -opgaver og ansættelsesforhold. Mine tidligere medstuderende fik rokket ved mine fordomme, og ud fra deres beskrivelser kunne jeg godt se mig selv som offentlig ansat.

Asta Kronborg Trillingsgaard

Asta søgte og fik job hos Thisted Kommune.

 

Ansvar og spændende opgaver fra begyndelsen

Allerede fra begyndelsen kunne Asta mærke stor forskel på arbejdet hos Thisted Kommune og hendes tidligere job:

Den primære forskel på arbejdet i det offentlige og det private er, hvilke interesser man værner om i forbindelse med et projekt. Som arkitekt i det private værner man om sin bygherres og firmaets interesser i forhold til økonomi og ønsker, mens man i det offentlige sidder som myndighed og værner om alle borgernes og kommunens interesser for lokalområdernes fremtid og udvikling.

Asta Kronborg Trillingsgaard

Stik imod sine forventninger fik Asta meget tidligt i sin ansættelse ansvar og store opgaver, fx blev hun projektleder på udarbejdelsen af en lokalplan allerede 2 uger inde i sin ansættelse.

 

Tværfaglighed i spil

Asta er meget begejstret for sine skiftende opgaver og projekter, der kræver omstillingsparathed.

Hun udarbejder bl.a. kommune-, lokal- og sektorplaner, hvilket indebærer dialog med mange aktører både internt i kommunen og eksternt, hvor også borgerne bliver inddraget, fx via borgermøder. Der er en del planlægning og administration i projekterne, både i forhold til indhold, lovmedholdelighed og grafisk materiale. Asta har en høj grad af medbestemmelse på projekterne, og til hendes store glæde bruger hun nu nogle af de kompetencer, som ikke kom i spil i hendes første ansættelse. Hun fortæller:

Min kreativitet og tværfaglighed kommer i spil på en helt anden måde i løbet af min arbejdsdag.

Asta Kronborg Trillingsgaard

"Ved alle projekter skal der tænkes innovativt og fremadrettet for at værne om alles interesser. Det kræver et konstant tværfagligt samarbejde med kollegaer i alle kommunens forvaltninger".

 

Jobsikkerhed og gode vilkår

Astas fordomme om job i det offentlige blev ret hurtigt gjort til skamme, idet jobbet hverken er så administrativt som forventet eller kedeligt overhovedet. Asta peger på flere fordelagtige vilkår:

”Ansættelsesforholdene og jobsikkerheden er en stor fordel. Mange mindre arkitektfirmaer har ikke tilknyttet en overenskomst, så man kan være dårligere stillet som nyuddannet. Derudover er der ikke lige så store udsving i antallet af projekter i det offentlige som i det private. Det gør, at man som offentlig ansat kan føle sig mere sikker i sin ansættelse. Det er meget normalt, at dimittender fra min uddannelse, der vælger at arbejde i den private sektor, ikke får fastansættelse de første år. Der er flere af mine studiekammerater fra AAU, der stadig hopper fra projektansættelse til projektansættelse”.

Asta er derfor rigtig glad for skiftet fra den private til den offentlige sektor. Hun ærgrer sig lidt over, at hun ikke blev informeret mere om mulighederne og arbejdsopgaverne ved ansættelse i det offentlige i løbet af studietiden.

 

Lad det komme an på en prøve

Asta gav ansættelsen i det offentlige en chance, og det har hun bestemt ikke fortrudt. Hun opfordrer andre til at gøre det samme. Her er hendes råd til dig, der snart dimitterer: 

1

Lad være med på forhånd at afvise at søge job i det offentlige. Undersøg de forskellige job og deres opgaver; der kan ligge et spændende job, som passer til dig. Uanset hvad, så vil tiden som offentlig ansat ikke være spildt. Det giver en forståelse for det politiske system, lovgivningen, og for hvordan projekter fra det private bliver behandlet i det offentlige.

2

Der er gode karrieremuligheder og rig mulighed for at vokse fagligt i det offentlige.