Spring til indhold

Inspirationshistorie

LinkedIn som aktiv medspiller i studietid og jobsøgning

Lagt online: 22.06.2021

Emilie Nielsen oprettede sin LinkedIn-profil i gymnasietiden, nok mest af nysgerrighed. I løbet af sin studietid på AAU har Emilie målrettet brugen af LinkedIn mere og mere, og nu, hvor hun er i gang med at søge sit første job, bruger hun LinkedIn aktivt.

Inspirationshistorie

LinkedIn som aktiv medspiller i studietid og jobsøgning

Lagt online: 22.06.2021

Emilie Nielsen oprettede sin LinkedIn-profil i gymnasietiden, nok mest af nysgerrighed. I løbet af sin studietid på AAU har Emilie målrettet brugen af LinkedIn mere og mere, og nu, hvor hun er i gang med at søge sit første job, bruger hun LinkedIn aktivt.

Om Emilie Nielsen

  • Alder: 25 år
  • Uddannelse: Techno-Anthropology på AAU i Aalborg
  • Semester: 10. semester
  • Dimittendår: 2021
  • Job: Studentermedhjælper for forskningsgruppen Green Transition Pathways

LinkedIn er platformen for professionelt networking i modsætning til Facebook, hvor det, der deles, er af mere privat karakter. For Emilie er LinkedIn den perfekte kanal til professionelle, men ikke alt for formelle kontakter. Hun uddyber:

”Facebook er på en måde for uformelt til den slags henvendelser, og jeg synes, at en arbejdsmail kan blive for højtidelig. Jeg har i forbindelse med studiet fx skullet sætte mig ind i Universel Design. Via en googlesøgning fandt jeg ud af, at en tidligere kollega arbejdede i et professionelt netværk for Universel Design, og der gav det god mening for mig at skrive på LinkedIn”.

I begyndelsen var Emilie lidt nervøs for, hvordan folk ville reagere på hendes henvendelser via LinkedIn, men hun har kun oplevet venlighed, uanset om folk kunne hjælpe eller ej.

 

At skabe forbindelser

Det tog Emilie lidt tid at finde ud af, hvornår hun kunne ”tillade” sig at oprette forbindelse til en anden person på LinkedIn. Hun fortæller:

”I starten havde jeg svært ved at vurdere, hvad der var kutyme på LinkedIn – kunne man godt bare følge og skrive til fremmede, eller skulle man have mødt hinanden?"

Min oplevelse er, at så længe man er interesseret i deres arbejde, har hørt om dem på en messe eller haft en kort samtale, så er det fint grundlag til at oprette en forbindelse.

Emilie Nielsen

Med den tilgang har Emilie gennem tiden fået udbygget sit netværk på LinkedIn, og hun har gode erfaringer med at kontakte folk, fx har hun på et tidspunkt kontaktet en teknoantropolog, der var ansat i samme virksomhed og en stilling, som den Emilie ville søge. Emilie skrev til hende, og det førte til en rigtig god telefonsamtale om stillingen og erfaringer med virksomheden.

 

At kende én, der kender én

Da Emilie skulle søge praktikplads var LinkedIn og hendes netværk dér også en stor hjælp. Hun husker tilbage:

”Jeg havde set mig varm på en virksomhed, men jeg vidste ikke helt, hvordan jeg skulle række ud til dem, ud over den traditionelle ansøgningsmail. Jeg gennemgik listen over deres medarbejdere på LinkedIn og kunne se, at jeg havde en fælles forbindelse med en af deres ansatte. Forbindelsen var en af mine daværende kolleger, som havde gået på universitetet med den ansatte. Jeg spurgte min daværende kollega, om hun havde lyst til at skrive en mail til den ansatte og lægge et godt ord ind – jeg ved ikke, om det var det, der gjorde udslaget, men jeg endte med at få en rigtig god praktikplads!”

I løbet af sin praktiktid fik Emilie ligeledes samlet nogle kontakter på LinkedIn, som hun kan bruge fremadrettet.

 

LinkedIn som en del af jobstrategien

Emilie har netop forsvaret sit kandidatspeciale og skal til at finde vej ud på arbejdsmarkedet. Hun er ikke i tvivl om, at LinkedIn også i den forbindelse skal være en aktiv medspiller. Hun fortæller:

”Fra bl.a. min praktik og tidligere studiejob har jeg en del kontakter, som jeg har samlet på LinkedIn. Jeg planlægger at kontakte dem, via LinkedIn, for at høre, om vi kan mødes til en snak om virksomheder inden for deres felt, gode råd og den slags".

Og hun fortsætter:

LinkedIn er i min optik helt perfekt til den form for introducerende kontakt, da det viser en form for samhørighed, at man allerede er linked, uden at det går ind over den privatsfære, som Facebook ligger i.

Emilie Nielsen

Gode råd

På baggrund af sine egne erfaringer med LinkedIn har Emilie følgende gode råd om brugen af LinkedIn:

1.

Skriv til og følg de personer og virksomheder, som du finder relevante.

2.

Hold dig ikke tilbage med at kontakte relevante personer via LinkedIn – folk er enormt søde og hjælpsomme.