Spring til indhold

Inspirationshistorie

LinkedIn vs. Facebook – Nikoline fik 2 jobtilbud på én uge

Lagt online: 13.09.2016

En skør uge endte med, at jeg blev tilbudt 2 studiejobs ved hjælp af sociale medier. Det var mere tilfældigt end målrettet. Jeg søgte faktisk slet ikke et nyt job. Det lærte mig noget om, at muligheder både skabes og gribes.

Inspirationshistorie

LinkedIn vs. Facebook – Nikoline fik 2 jobtilbud på én uge

Lagt online: 13.09.2016

En skør uge endte med, at jeg blev tilbudt 2 studiejobs ved hjælp af sociale medier. Det var mere tilfældigt end målrettet. Jeg søgte faktisk slet ikke et nyt job. Det lærte mig noget om, at muligheder både skabes og gribes.

OM NIKOLINE KOFOD MADSEN

  • Alder: 29 år
  • Uddannelse: It, Læring og Organisatorisk Omstilling på AAU CPH
  • Semester: 9. semester
  • Stilling og virksomhed: Studentermedhjælper hos Center for Online & Blended Learning på Københavns Universitet

En uventet besked på LinkedIn

Jeg er landet i København efter en smuttur til Paris. Jeg er i gang med at pakke mine ting ud og tænker over, hvordan jeg skal gribe ugen an, da jeg skal være ugens instagrammer på AAU CPH’s Instagram. Min Mac giver en lyd, der udtrykker, at jeg har fået en mail – det er om en besked på LinkedIn.

De typiske beskeder, som jeg får fra LinkedIn, omhandler mere eller mindre relevante jobs, som LinkedIn har fundet til mig - eller beskeder fra folk, der ønsker tillykke med det ”nye job” eller ”jubilæet” igennem tiderne. Denne her er anderledes. Den er fra én, der er i gang med at opstarte et firma, der udvikler 3D undervisningsmaterialer til skoler.

Beskeden indeholder mange informationer og åbning i forhold til at få et studiejob, hvor jeg skal arbejde med bl.a. interaktionsdesign. Den slutter af med, at jeg kan tage kontakt, hvis det har interesse. Jeg tøver undrende.

Det ER en interessant beskrivelse, men det er også en lang én. Derfor antager jeg, at den er sendt til mange – ingen gider skrive så lang en redegørelse til en studerende, som de ikke har mødt. Denne antagelse viser sig dog ikke at være sand, finder jeg senere ud af.

Nikoline Kofod Madsen

Skal, skal ikke?

Jeg overvejer kort, om jeg overhovedet overskuer at svare på beskeden. Jeg har trods alt småtravlt med at komme i gang med det semesterprojekt, som jeg har udskudt med min tur til Paris. Det nemme og hurtige valg er, at jeg bare skal ignorere den. Jeg har jo et job, det er godt nok ikke relevant, men det giver godt, og jeg kender rutinerne.

Men så: Hvad har jeg at tabe? Jeg behøver jo hverken love guld og grønne skove eller bruge en masse tid på research, hvis jeg er i tvivl om, jeg overhovedet vil have det. Så jeg dropper alle overvejelser og usikkerheder et øjeblik og sammenfatter en kort mail med det samme. Jeg svarer, at det lyder interessant og gerne vil høre mere om det over en kop kaffe. Herved har jeg ikke inviteret mig selv til jobsamtale, men inviteret mig til præsentation.

Vi drikker kaffe sammen allerede den efterfølgende dag. Det er søndag, vi snakker koncept, muligheder og rammer og afslutter med at skilles og tænke over interessen for et potentielt samarbejde.

Jeg undrer mig dog over, hvordan han har fundet mig på LinkedIn, da vi ikke har nogle fælles relationer.

Han fortæller, hvordan han har søgt på LinkedIn efter folk, der kunne have den rette profil og fandt bl.a. mig ud af en håndfuld, som han havde taget kontakt til.

NIKOLINE KOFOD MADSEN

Jeg sørger da også altid for at have min profil nogenlunde opdateret, da jeg anvender LinkedIn som et supplerende, mere fyldestgørende cv. Mit skriftlige cv linker altid til min LinkedIn-profil.

 

Facebookopslaget og en hurtig mail

Onsdag får jeg en mail. Jeg bliver tilbudt jobbet som studentermedhjælper i hans startup med 3D undervisningsmateriale. Han gør rammerne for jobbet tydelige med de tilføjelser og overvejelser, som jeg havde. Jeg er lige ved at springe op og ned af glæde over at have landet et fedt studiejob, men der er sket noget i mellemtiden.  

Efter vores møde om søndagen falder jeg over et Facebook-opslag i en af de grupper, der omhandler ting, der har interesse for min uddannelse. Et jobopslag fra en afdeling på Københavns Universitet, der hedder Center for Online & Blended Learning.

Måske en smule høj på tanken om at undersøge flere muligheder for et relevant job, stykker jeg en hurtig mail sammen. Jeg viser min interesse for feltet på et par linjer og vedhæfter mit cv (og linker selvfølgelig til min LinkedIn-profil). Dagen efter får jeg en mail om, at jeg er inviteret til jobsamtale om fredagen.

 

Fremgangsmetoden: Sådan åbner du døre

Det er fredag eftermiddag. Jeg har formået at gribe nogle chancer og skabe muligheder. Jeg har valgt at sige ja til jobbet ved Center for Online & Blended Learning.

I min optik, så er der ingen opskrift på, hvordan man opnår det, som man ønsker sig her i livet. Der findes ikke noget facit. Der er ikke noget sort og hvidt, men en regnbue af tilgange til livet. Der er dog genveje og koder, der kan anvendes i livets spil.

Jeg vil hurtigt remse nogle af mine tilgange op – og du har sikkert hørt mange før, men gentagelser er altid gode.

Vi får tudet ørerne fulde af ”Netværk”. Jeg forstod ikke meningen af det, før jeg den dag i dag kan sige, at alle mine jobs enten har været direkte eller indirekte forbundet med netværket, som jeg har opbygget.

NIKOLINE KOFOD MADSEN

De basale genveje i livets tetris:

  1. 1

    Lær dig selv at kende

    Når du kender dig selv, så kan du også bedre hvile i uvante situationer, og du kan være mere oprigtig over for andre.

  2. 2

    Lær, hvordan du føler dig godt tilpas

    Fx til jobsamtaler vil jeg næsten altid på et tidspunkt sætte mig frem på stolen, placere fødderne solidt i gulvet og med en god afstand og sørge for at huske på at trække vejret ordentligt. Dette er psykologiske tilgange, der både får mig til at føle mig godt tilpas, men også skulle fremme indtrykket af mig. Det virker også for mig i mange andre situationer.

  3. 3

    Lær af andres tilgange og metoder

    Der er ikke noget galt i forsøg på at lave en copy-paste af andre, hvis det kan virke godt for dig, og du herfra kan udvikle din egen stil. Her tænker jeg både måder at skrive på og måder at møde folk på professionelt og privat.

  4. 4

    Vær ærlig og vær dig selv

    Det sparer dig for en masse. Tilbyd ikke bare dine kompetencer, men tilbyd dig som menneske. Du skal oftest indgå i et team eller samarbejde på en eller anden måde, og det er vigtigt at afstemme forventninger og fornemme dynamik.

Opsummering på en uges muligheder:

Da jeg landede lørdag aften fra Paris, troede jeg, at ugen som instagrammer for AAU CPH ville blive småkedelig og irrelevant for følgerne. Jeg havde ikke mange planer om noget, der kunne være spændende at dele for den udenforstående, da jeg var midt i min empiriindsamling.

Nu kunne jeg dele de pludseligt opståede muligheder, som jeg mener er relevante for alle studerende:

Sørg for at gribe mulighederne og opsøg dem selv – det behøver ikke være forpligtende.

Man behøver ikke lægge verdens største arbejde i det, men ræk ud og opdatér dine profiler løbende og følg med i, hvad der sker omkring dig. Det gør det også meget nemmere for dig selv, når du pludselig er færdig. Vi kan alle godt lide, når det hele er lidt nemmere!